Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.

Tips voor een veiliger computergebruik

Recent werden wij op de hoogte gebracht van een klant, waarbij onbevoegden toegang tot zijn computer hebben verkregen. Omdat zij volledig toegang tot de computer hadden, had men de mogelijkheid om, zonder dat de klant dit doorheeft, gegevens zoals banktransacties, e-mail verkeer, klantgegevens etc. uit te lezen. Ook zou het voor de indringers mogelijk zijn om zogenaamde “keyloggers” te installeren waarmee men alles wat u typt kan opvangen.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Zorg allereerst dat op uw PC de firewall en virusscanner van Windows actief zijn. Geef uw gebruikersaccount een sterk wachtwoord en maak geeft dit gebruikersaccount geen “administrator”-rechten (met zulke rechten kan een indringen meer op uw PC doen).

Heeft u een PC in de winkel waar u niet altijd zicht op heeft (omdat u bijvoorbeeld in de werkplaats bezig bent, of een klant helpt). Log deze dan altijd uit als u wegloopt of zorg er voor dat Windows deze PC na een korte periode blokkeerd. Zo voorkomt u dat een klant in uw winkel de PC gebruikt zonder dat u het ziet. Probeer ook de poorten van de PC af te schermen, zodat een eventueel kwaadwillig persoon geen vreemde hardware kan aansluiten.

Wilt u uw klanten een WiFi-netwerk aanbieden? Dat kan, maar zorg dan wel dat dit WiFi-netwerk losstaat van uw bedrijfsnetwerk.

Laat ook niet zomaar mensen via internet op uw PC inloggen, bijvoorbeeld via TeamViewer. Ook niet als iemand van “Microsoft” belt. Ook via TeamViewer kan een eventuele indringer spionage-software of andere kwaadwillende software installeren of uw gegevens bekijken en onderscheppen. Ook wij van Wilmar zullen u nooit zomaar uit het niets opbellen met de vraag om in te loggen.

Tenslotte

Tenslotte de gebruikelijke tips: geeft nooit uw inlogcodes weg. Klik niet op (onbekende) bijlages in e-mails en ontvangt u een activatiemail voor Wilmar, geef ook deze code dan niet aan onbekende weg.

Op deze link kunt u meer tips inzien: https://www.alertonline.nl/media/toolkit/pdf-10-tips-alert-online-bedrijven_tcm135-600830.pdf

Heeft u nog vragen over computerveiligheid? Schroom dan niet om ons te bellen.