Slimme spiegel helpt bij herinneren aan aanzetten fietsverlichting

Uit de eerste resultaten van de pilot met deze spiegel blijkt dat de slimme spiegel het gedrag van de passerende fietser positief beïnvloedt. Zo’n 46 procent van de fietsers die de slimme spiegel benaderde zonder fietsverlichting, zette deze alsnog aan na het zien van de boodschap op de spiegel. Na een succesvolle start in Nieuwegein heeft Breda sinds kort ook een slimme spiegel. 

 

Slimme spiegel ter herinnering aan aanzetten fietsverlichting

De meeste mensen weten dat het niet verstandig is om zonder verlichting in het donker te fietsen. Toch vergeten mensen wel eens hun fietsverlichting aan te zetten bij vertrek, terwijl ze wel goede fietsverlichting hebben. Om mensen hierop te attenderen biedt de slimme spiegel een oplossing. Met goede fietsverlichting die aan staat, neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20 procent af.

Werking spiegel

Bij de uitgang van fietsenstallingen hangt een spiegel en hierachter zitten een camera en een beeldscherm verborgen. De camera heeft een hele lage resolutie waardoor herkenning van specifieke personen niet mogelijk is. Hierdoor is de opstelling AVG-proof. Zodra iemand de fietsenstalling verlaat, detecteert de camera of deze persoon met of zonder fiets de uitgang nadert en of de fietsverlichting wel of niet aan staat. Gebaseerd op het gelezen resultaat en gekoppeld aan het tijdstip van de dag toont de spiegel een passende boodschap:

‘Laat je zien! Scheelt je €60’ voor fietsers zonder werkende verlichting; of ‘Je wordt gezien! Dat is veilig!’ voor fietsers met werkende fietsverlichting.

Innovatief idee van leerlingen technasium

Het idee achter deze slimme spiegel komt van drie leerlingen van het Cals College in Nieuwegein. Het Cals College biedt een technasiumprogramma aan havo- en atheneumleerlingen met belangstelling voor de wereld van bèta en techniek. De drie technasiumleerlingen hebben de slimme spiegel bedacht. Vervolgens hebben de verkeersveiligheids- en smart mobility clusters van de provincie Utrecht in samenwerking met ons het product als een pilot ontwikkeld. Hierna is de eerste slimme spiegel geplaatst in fietsenstalling De Pomp in Nieuwegein.

Succesvolle pilot

Uit een nulmeting gehouden voorafgaande aan de pilot met de slimme spiegel, is gebleken dat zo’n 40 procent van de fietsers geen fietsverlichting aan had bij het verlaten van de fietsenstalling. Bij een tweede meting bleek dat zo’n 46 procent van de fietsers die de slimme spiegel benaderde zonder fietsverlichting, deze alsnog aanzette na het zien van de boodschap op de spiegel. Hieruit blijkt dat de slimme spiegel een succesvol instrument is om mensen te herinneren hun fietsverlichting aan te zetten.

© Tekst en foto: Miranda Mens 

Meer weten?

Robbin staat voor je klaar!